In December 2020, we asked for your feedback on the current playground at Citizens Park, and what you would like to see in the future.

We used your ideas to create a proposed design for the playground upgrade. We’ve done our best to create a design that reflects your ideas and feedback.

Thank you to everyone who shared their feedback before Friday 28 May 2021. You ideas will help us finalise plans for the playground.

What you told us

You told us that you favourite things about the playground were the:

  • park setting and shady trees
  • distinct play zones for smaller and older children
  • picnic tables and seating

Your top ideas for improving the playground and equipment were:

  • Introduce more challenging equipment for older children
  • Retain swings and slides
  • Provide some customisation with a natural theme

What else did we need to consider in the proposed design?

Along with your feedback, some of the other things we needed to consider when creating a design for the playground were:

  • The budget we have available for the upgrade. While we do have budget for some custom features in the playground, we are not able to do everything. For example, we are unable to include water play in the design.
  • We will not be able to change other parts of Citizen’s Park, such as the oval or public toilets as part of this project.
  • We need to retain the existing trees around the playground which are of heritage significance, and ensure that play equipment does not interfere with the root networks. This limits the options we have for the layout of the playground.

Proposed design

Features of the new playground include:

  • A new multi-level play structure made from timber, see through mesh and steel which will fit around the existing trees.
  • New accessible junior unit with scramble net and slide, which will be made from timber.
  • A basket swing and regular swings.
  • Natural play elements including logs, scramble rocks and mounds to promote nature play.
  • Timber deck structures for seating and open-ended play opportunities.
  • A low seating wall.

The proposed design includes the closure of the central path from the Church and Highett Street corner of Citizens Park, removing the thoroughfare between the existing playspace.

This will allow for the space to be used as a whole with a new accessible path connecting to all play and gathering areas.

Click on the hotspots on the playground overview below to learn more about the design.

Proposed design

Click on the hotspots below to learn more about the proposed design for the playground upgrade. You can also view a a larger version of this design showing where it sits in Citizens Park.

Birds eye view of the proposed playground design for Citizens Park

Share your feedback